Excursie Kasteel Doorwerth
Er zijn nog slecht DRIE plaatsen beschikbaar voor de excursie naar kasteel Doorwerth die wij als afdeling samen met het Genootschap Oud-Westland op zaterdag 31 mei a.s. organiseren. Ga je ook mee?
Kasteel Doorwerth
Net onderaan de Veluwse stuwwal, aan de rand van de uiterwaarden van de Rijn, dicht bij het Gelderse dorpje Doorwerth staat het imposante kasteel Doorwerth. Doorwerth is een goed voorbeeld van een waterburcht. De dikke buitenmuren zorgden samen met het water voor bescherming.
Het dorp Doorwerth is vernoemd naar de ‘Heerlickheid Dorenweerd’ die rondom het kasteel lag. Het dorp was de nederzetting waar naast het personeel van het kasteel een aantal pachters woonden, die land of tolrecht pachtten van de heren van Doorwerth.De eerste vermelding ervan was in 1260. Het kasteel ontstond door de bouw van een houten woontoren, later gevolgd door de bouw van een stenen zaalburcht. In de zeventiende eeuw volgde de aanleg van omringende dijken, moestuin en het poortgebouw en kreeg de voorburcht zijn huidige aanzien.
Op de binnenplaats van het kasteel staat de oudste Robinia pseudoacacia van Nederland, die volgens de overlevering in 1678 geplant is. Deze boom heeft flink geleden onder granaatvuur in de Tweede Wereldoorlog, maar heeft zich na de oorlog goed hersteld.
Moestuin en fruitboomgaard
Het kasteel is omringd door mooie wandelpaden, een moestuin en boomgaard met bijenstal. De moestuin kwam in de zeventiende eeuw op deze plek te liggen toen de dijken rond het kasteel zijn aangelegd. Helaas waren er geen tekeningen bewaard gebleven van deze oorspronkelijke tuin en is er bij de reconstructie gekozen voor tuin in de Hollandse classicistische stijl. De moestuin is opgezet als een klein ‘buitenmuseum’ waarin bezoekers kunnen zien welke gewassen men verbouwde en op welke manier men ze teelde. Er zijn naast ‘vergeten’ gewassen, ook bloemen en kleinfruit in de moestuin te vinden.