Activiteiten & Actueel

Op zaterdag 29 april j.l. waren we te gast bij Piet van Velden op zijn Freesia kwekerij aan de  Groeneweg. De ontvangst was om 14.00 u. in de schuur, er waren 13 deelnemers.

Toen iedereen aanwezig was nam Piet ons mee het warenhuis in waar we een uitgebreide uitleg kregen over de teelt van freesia’s. Er konden volop vragen gesteld worden. We wisten niet dat het zo’n intensieve teelt was waar veel bij komt kijken aan kasinrichting, verlichting  en verwarming. De kweker verwerkte en gebruikte ook zelf zijn oude knollen weer. Er was  een droogruimte, pelruimte en broeiruimte. Na de uitleg was er tijd voor een pauze met koffie, thee en cake. Ondertussen vertelde Pieter gewoon verder.

Hierna gingen we weer terug de schuur in waar Rosetta verschillende bloemstukken klaar had gezet, met Freesia’s er in verwerkt. Al deze stukken werden besproken. Na wat uitleg konden we nu zelf aan de slag met de knollen en freesia’s van Pieter. Wat een mooie kwaliteit bloemen, die zie je bijna  niet in de winkel. Tijdens ons werk werden er dia’s vertoont van meesterbinders die daar ook stukken hadden gemaakt met freesia’s.Rond 16.00 u. werd het tijd om op te ruimen en nog een enquête in te vullen. Iedereen ging voldaan met een mooi stuk naar huis.Zo iets is dus heel leerzaam en voor herhaling vatbaar.

Mary Enthoven

 

Enquete EXCURSIE & DOEN “Freesia”  29 April 2017

11 formulieren terug ontvangen van de 13 deelnemers

  1. Koop je wel eens Freesia en waarom of waarom juist niet? JA ; 7; vanwege geur, aparte mooie bloemvorm en kleuren. NEE: 4: Maak liever grote bloemstukken, kom ze niet vaak tegen in de winkel en moet er apart voor op pad om ze te kopen.
  2. Wat vindt u moeilijk aan de Freesia en wat niet? 9:Een moeilijke bloem om te verwerken, staat op zich zelf en niet in combinatie met andere bloemen, wel stevige goed houdbare bloem, maar grillig, stelen gaan alle kanten op en meerdere maken opmerkingen over niet altijd rechte stelen. 2: Niets moeilijk makkelijk te combineren.
  3. Waar koop je het liefst Freesia’s? 7: Bij tuinder, stalletje langs de weg; 4:Zou het niet weten of geen antwoord
  4. Wat is je mooiste herinnering aan Freesia? 10: veelal de geur; herkenning van vroeger thuis, werken in Freesia, 1: geen
  5. Wat is je vandaag opgevallen over de Freesia? 1: Moeilijk schikken; 1010 mooie kleuren en de geur, van knol tot vaas prachtig!, leuk om te horen, intensieve teelt, grote van de bloem viel op, Je kan er meer mee dan verwacht.
  6. Wat vindt u van deze Excursie & Doen formule en heeft U tips voor een vervolg? Top, moet vervolg krijgen met andere bloemen; leuk initiatief; geslaagde combinatie teelt en workshop; jammer van lage opkomst meer aandacht en eerder bekend maken; mooi totaal van uitgangsmateriaal tot vaas; leuke middag graag herhaling; erg leuk om achtergrond van Freesia opkweek te horen.
meer

 

 

 

22
Feb
Een groen visioen - Blik op de tuin (890)
20
Feb
Paars Gras