Activiteiten & Actueel

Verslag presentatie Ingrid Piek d.d. 19 april 2017

Verslag Presentatie Ingrid Piek van Piekobello over de onderhoudsvriendelijke tuin

Op woensdagavond 19 april verzorgde Ingrid Piek uit Den Haag een presentatie over de onderhoudsvriendelijke tuin: weinig werk en toch een groene tuin. Ingrids bedrijf heet 'Piekobello Tuinontwerp'. Zij heeft zich gespecialiseerd in natuurvriendelijk tuinieren. Veel nieuwbouwwijken hebben tegenwoordig veel weg van de reclame van bouwmarkten voor de aanleg van de versteende tuin. Dit verdient een andere aanpak, omdat de aanwezigheid van groen in de tuin meer dan noodzakelijk is.

Veel steen in tuinen zorgt voor wateroverlast, want bij versteende tuinen verdwijnt ruim 80 % van het regenwater in het riool. De riolering kan dit veelal niet aan, omdat de capaciteit is afgesteld op wegen en daken. Het risico van wateroverlast en vervuiling van het oppervlaktewater is hier dan ook direct aan gekoppeld.

Gelukkig is het zo dat een groot aantal gemeenten al maatregelen hebben genomen of subsidies verstrekken m.b.t. het verstrekken van regentonnen, het afkoppelen van het regenwater e.d. Zo heeft de gemeente Den Haag in bepaalde nieuwbouwwijken bepaald, dat bij de invulling van de verkochte kavels de eigenaren er rekening mee moeten houden, dat 75 % van de kavel groen is en 25 % procent bebouwd mag zijn. Ook zijn er afspraken over het planten van een boom in de tuinen gemaakt en tekenen de nieuwe eigenaren hier ook voor; een goed initiatief. Waar veel mensen zich namelijk niet van bewust zijn, is dat natuur niet alleen verkoopt, maar ook de waarde van de leefomgeving verhoogt m.a.w. huizen zijn meer waard als er veel groen om heen ligt. Groen heeft ook andere functies. Zo vertelde Ingrid, dat in een ‘groene’ stad de temperatuur lager ligt dan als er weinig groen is. Dit is vooral heel belangrijk op warme, zomerse dagen, als de mens naar verkoeling zoekt. Ook stelde zij, dat als er 10% meer tuinen met groen zouden zijn, dit jaarlijks een direct effect heeft van 30 miljoen m3 minder regenwater dat in het riool verdwijnt.

Door rekening te houden met de grondsoort, de ligging van de tuin en een juiste plantenkeuze (de juiste plant op de juiste plaats), is het goed mogelijk een onderhoudsarme tuin aan te leggen. Vooral het gebruik van voldoende bodembedekkende planten in de goede hoeveelheden, draagt daaraan bij. Door bodembedekkers te gebruiken, droogt de grond niet zo snel uit en kunnen ook katten niet gaan graven, een andere ergernis van tuiniers. Ook komt er minder onkruid tussen de tegels, dus minder werk!!

Zolang de beplanting nog niet gesloten is, is het wel belangrijk regelmatig onkruid weghalen. Daarnaast moet de tuin ook de tijd krijgen om tot volle wasdom te komen. Het winterklaar maken van de tuin, dat, toch vele jaren een heel gebruikelijke klus was, is helemaal niet zo logisch als het lijkt. Door de vaste planten helemaal af te knippen, verliest de plant zijn natuurlijke bescherming tegen de vorst. Ook overwinterende insecten kunnen zich niet in de vaak holle stengels verstoppen. Juist die insecten zijn belangrijk in de kringloop van de natuur. Insecten, zoals lieveheersbeestjes, helpen op hun beurt namelijk weer om in de zomer de bladluizen onder controle te houden. Daarnaast dienen veel insecten weer als voer voor vogels en dergelijke.
Verder speelt ook de esthetica een rol: als er in de winter tijdens de vorst een laagje rijp of sneeuw op de planten verschijnt spreken we van een winterattractie; een schitterend gezicht. Daarom is het vroeg genoeg om in het voorjaar alle dode stengels af te knippen. Verder adviseerde Ingrid om geen kunstmest, maar organische mest te gebruiken.

 

Tijdens de lezing liet Ingrid, aan de hand van voorbeelden zien, hoe goed aangelegde tuinen er uiteindelijk uit kunnen gaan zien, zonder dat u iedere week uren in de tuin moet werken. Ook nam ze in haar verhaal het 26-plantenplan van Groei & Bloei mee. Dit plan is in 2011 door Groei & Bloei geïntroduceerd met het doel om meer beplanting en minder bestrating in de tuin te stimuleren. Dit zijn planten die op de meeste standplaatsen gedijen, goed te combineren zijn en niet woekeren. Ook zijn deze planten aantrekkelijk voor vlinders en andere insecten.

 

Anneke Duyvesteijn

 

 

 

 

 

Presentatie De Zeeuwse Rozentuin uit Kats op 15 februari 2017

Op woensdagavond 15 februari was de heer Wim Zoeteweij van de Zeeuwse Rozentuin uit Kats in Naaldwijk voor een presentatie bij Groei & Bloei Westland. Tijdens de presentatie ging Wim in op de diverse groepen rozen, de tuin in Kats, maar ook vertelde hij nog over Clematis. Hieronder een korte impressie.

Rozenkwekerij  De Zeeuwse Rozentuin (totaal ca. 5 ha)  in Kats heeft, naast de kwekerij, ook voorbeeldtuinen, waaronder een Engelse tuin vol David Austinrozen en vaste planten. In deze tuinen zijn vrijwel alle rozen te bewonderen die op de kwekerij te koop zijn. Naast ruim 1000 soorten rozen, kweekt de kwekerij ook ruim 160 soorten Clematis. Op de kwekerij organiseert De Zeeuwse Rozentuin snoeicursussen en cursussen over het onderhoud van rozen.

Rozen zijn er in allerlei soorten en maten en kleuren. Sommige soorten bloeien opvallend vroeg, vanaf mei, andere bloeien zeer laat en zijn in de herfst op zijn mooist. Er zijn rozen die een keer per jaar bloeien, maar er zijn ook herbloeiende of doorbloeiende rozen.

Rozen zijn grofweg op te delen in:

 • Wilde heesterrozen (botanische rozen of rozen met een botanisch karakter): rugosa’s en rugosahybriden. Beste bottel: Rosa sweginzowii macrocarpa: grote glanzende flesvormige bottels na bloei. Rosa laxa wordt puur gekweekt voor onderstam. Rosa pimpernellifolia: prachtige, zwarte bottel.
 • Klassieke heesterrozen , de oudst gekruiste soorten tussen 1700 en 1900: veel hout, nemen veel ruimte in, meestal eenmalige bloei per jaar, niet allemaal even sterk.
 • Engelse rozen (alleen rozen van David Austin mogen Engelse rozen heten). Een van de beste:  James Galway: warmroze, goed geurende bloemen en zeer gezond!
 • Grootbloemige theehybriden: Leonardo da Vinci: dieproze, oersterk en goed op de vaas. Just Joey: extreem grote bloemen in bronsoranje, heerlijke geur!
 • Trosrozen (floribunda of polyantha): Rosa Bonica 82: zeer gezond en uitermate rijkbloeiend, bossig en goed voor vakbeplanting. Middenroze ook in klimvorm: Canibo. Marie Curie: gevulde geeloranje bloemen, lage en sterke struik uitstekende roos voor perken, ziekteresistent en snijroos!
 • Klimrozen: Guirlande d’Amour, geweldige klimroos met kleine witte bloemen, lijkt op rambler. Blue Magenta, prachtige laatbloeiende rambler.
 • Moderne heesterrozen (gemeenteperkrozen): The Fairy, Alba Meidiland, rijkbloeiend, sterk en gezond. Kent: toproos!
 • Patio- en miniatuurrozen: Barcelona met gestreepte bloemetjes in kersenrood en wit
 • Stamrozen: Schneewitchen. Alle rozen kunnen bijna allemaal als stamroos gekweekt worden.
 • Nieuwe trend: Babylonrozen met een contrasterend oog

Weetjes

De sterkte van rozen is afhankelijk van hun ziektegevoeligheid.

De traditionele rozenplanttijd is van november tot in april. Rozen in een pot kun je het hele seizoen door planten, rozen met een kale wortel zo snel mogelijk planten in het kale wortelseizoen, echter niet als het vriest. 5 cm van het groene gedeelte van de stam van de roos moet onder grond terechtkomen. In dit gedeelte zitten slapende ogen, die ook uit kunnen lopen.

Als de sapstroom op gang is gekomen, is het niet raadzaam om een rozenstruik nog te verplanten

Snoeien:

 • Rozen die 1x bloeien: direct na de bloei snoeien, deze bloeien op het oude hout.
 • Door- en herbloeiende rozen in het voorjaar snoeien (maart is beste maand).
 • Afhankelijk van soort snoeit u takken 1cm boven een naar buiten gericht oog op de juiste lengte.
 • Tros (terugbrengen tot ca. 5 takken tot ongeveer 15 cm), grootbloemig (terugbrengen tot ongeveer 3 takken 20 – 30 cm ), bodembedekkende soorten, terugbrengen tot ongeveer 7 takken 15 -  20 cm). Bij klimroos bewaar je de hoofdtakken en snoeit u zijtakken terug. Stamroos als trosroos snoeien: ca. tot 15 cm.

Na de snoei bemesten met organische meststof en daarna wekelijks rozenmest gebruiken. Perk van roos schoonhouden en afgevallen blad weghalen.


Clematis

Clematis in allerlei vormen en kleuren en variërend in bloeitijd. Vooral de viticellasoorten zijn goed te combineren met rozen. Dit zijn rijkbloeiende soorten, vaak met een pluisvormige zaaddoos.

Na de presentatie, waarin vele soorten rozen en clematis aan de orde kwamen, kregen de bezoekers van de avond een prachtige catalogus mee naar huis waar alle rozen en Clematis die Wim had laten zien terug te vinden zijn. Meer informatie over De Zeeuwse Rozentuin: www.zeeuwserozentuin.nl

 

Anneke Duyvesteijn

meer

 

 

 

22
Feb
Een groen visioen - Blik op de tuin (890)
20
Feb
Paars Gras