Tuinsafari 1 juni 2013

Op zaterdag 1 juni 2013 stond de jaarlijkse tuinenwandeltocht van Groei & Bloei Westland op het programma; ditmaal in de dorpskern Wateringen. Deze editie had een speciaal tintje, want de deelnemers gingen met Groei & Bloei Westland op tuinsafari. Tijdens deze ‘safari’ stonden onder andere een vijftal tuinreservaten op het programma. Dit zijn tuinen van tuinliefhebbers die meedoen aan het project ‘Tuinreservaten’, een initiatief van Vara’s Vroege Vogels. De bedoeling er van is een einde te maken aan ‘het stenen tijdperk’ d.w.z. de betegeling van tuinen, straten en steden in Nederland. In de radio-uitzending van zondag 26 mei a.s. is Vara’s Vroege Vogels aandacht aan de tuinsafari besteden.

Openbaar Groen als tuinreservaat

Tuinreservaten zijn groene paradijsjes: geen kaal terras vol met steen of kunstgras, maar een levendige oase waar mens en dier gelukkiger kunnen zijn. Ook openbaar groen kan deze functie vervullen, daarom is er tijdens de wandeling ook aandacht voor het openbaar groen.

Eigenlijk zou het openbaar groen samen met de tuinreservaten moeten zorgen voor een groen lint door onze gemeente, streek, land. Het openbaar groen staat echter onder druk. Wegens de bezuinigingen van Gemeente Westland, ook op het gebied van ‘groen’, zullen burgers meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze eigen leefomgeving. Die mogelijkheid bestaat in overleg met Buurt in Uitvoering van Gemeente Westland.

Goed voorbeeld doet volgen

Om te laten zien, wat er met de hulp van Buurt in Uitvoering mogelijk is, zijn in Wateringen twee projecten uitgevoerd in samenwerking met Groei & Bloei Westland en de winkeliersvereniging van Wateringen. De ingang van het Kamrad krijgt een facelift en ook de boomspiegels op het plein krijgen een duurzame vaste beplanting. De winkeliersvereniging van Wateringen heeft de plantenbakken op het Plein geadopteerd om voor een bijkomende gezellige sfeer te zorgen.

Fragment over tuinreservaat van Familie Luiten - Wateringen: