Activiteiten & Actueel

Van buitenruimte naar tuinreservaat!

Hoe maak je van een versteende tuin een groene tuin met tuingeluk voor mens en dier?

Zoekt u voor u zelf een beschut plekje in de tuin, waar u in de zon kunt zitten, maar waar u ook wat schaduw hebt of kunt creëren. Haal alle overtollige tegels weg, maar zorg wel voor voldoende ruimte om te zitten. Ook bij het huis of het terras kunt u wat tegels weg halen om te zorgen voor vertikale beplanting d.w.z. klimplanten.

Op de plaats waar u de tegels heeft weggehaald, plant u bloemrijke vaste planten en struiken met zoveel mogelijk variatie, zoals stekels, vruchten, bessen of noten.

Wissel hoge en lage planten af, en neem soorten die lang bloeien. Het garandeert een seizoen lang bijen, hommels, vlinders en vele andere insecten. Ook zijn er steeds volop uitgebloeide planten die zaden leveren. Zo’n variatie is niet alleen in trek bij vogels, ook andere dieren zoals egels en eekhoorns voelen zich er thuis.

Hang vogelhuisjes op en zorg voor een vogelbadje. Als je een tuin hebt die aantrekkelijk is voor vogels dan voelen vlinders en insecten zich er meestal ook thuis.

Verstening betekent dat neerslag te snel afwatert op de riolering. Forse regenbuien, die door klimaatverandering vaker vallen, overbelasten de riolen en zorgen voor plaatselijke overstromingen. Groene tuinen vormen een spons die de regen opvangt en langzaam naar het grondwater laat doorsijpelen.

meer

 

 

 

22
Feb
Een groen visioen - Blik op de tuin (890)
20
Feb
Paars Gras