Stop het Stenen Tijdperk!

Het project 'Tuinreservaten' is een initiatief van Vara’s Vroege Vogels. Een aantal ‘groene’ organisaties zijn partner van het project, waaronder bijvoorbeeld Groei & Bloei, KNNV en IVN en de Natuurkalender, de Vlinderstichting en de Bijenstichting.

Dit project is bedoeld om iedere tuinbezitter enthousiast te maken voor zijn of haar eigen tuinparadijs. Geen tuin vol met steen of kunstgras, maar een groene oase waar mens en dier gelukkiger van worden. Inmiddels hebben meer dan 5.000 tuineigenaren zich aangesloten bij het project Tuinreservaten via tuinreservaten.nl. Dit betekent dat minstens 1,2 miljoen vierkante meter tuin milieu- en diervriendelijker is.

Ook afdeling Westland voelt zich betrokken. In dit kader heeft de afdeling  de initiatiefnemers van het project uitgenodigd en is op 8 november 2012 een avond speciaal over dit onderwerp georganiseerd.

Deze avond is zo enthousiast ontvangen, dat Carla van Lingen van Tuinreservaten hier een vervolg aan wilde geven. Zo is de Tuinsafari ontstaan; een tuinwandeling door een aantal tuinreservaten in de kern van Wateringen.

Waarom tuinreservaten

Nu de overheid steeds minder geld over heeft voor natuurgebieden wordt het hoog tijd om met elkaar de kleinste stukjes groen zo natuurlijk mogelijk in te richten. De natuur in steden en dorpen wordt dus steeds belangrijker. Dieren gebruiken ons privé-groen als ‘stapsteen’ om van de ene groene zône in de andere te komen. Vaak zijn tuinen nog de enige mogelijkheid. Neem de merel die vanuit het buitengebied de stadstuin heeft gekoloniseerd. Ook grote bonte spechten, sperwers, ijsvogels en egels worden in tuinen gesignaleerd. En denk eens aan al die kikkers, padden, salamanders, libellen, vlinders en andere insecten.

Iedereen met een tuin of tuintje kan meedoen en zijn eigen Tuinparadijs aanmelden. Er gelden wel een aantal voorwaarden, maar het belangrijkste is dat mensen meedoen en ontdekken dat een tuin geen last maar een lust is voor zowel mens als dier.

Wilt u meedoen? Kijkt u dan op www.tuinreservaten.nl

Voor t.v. beelden van de Kinderparty klik op: www.youtube.com/watch