Activiteiten & Actueel

Beschrijving insectenhotel

Het maken van een insectenhotel

De biodiversiteit is in gevaar. Biodiversiteit betekent de variatie aan verschillende soorten planten, insecten en dieren in een bepaald gebied. Hoe groter de variatie des te beter het is.Solitair levende bijen en wespen vinden moeilijk een onderkomen om hun eitjes af te zetten en dus is het moeilijk voor ze om hun jongen groot te brengen. We kunnen ze een handje helpen en maken daarom nestgelegenheid voor ze en dat noemen we een insectenhotel. Met een insectenhotel lok je insecten die nuttig kunnen zijn voor de bestuiving van bloemen. Ook eten ze bladluizen op. Een insectenhotel is leuk voor kinderen en volwassenen!

Een eenvoudig hotelletje maken

Een insectenhotel heeft geen bepaalde vorm, elke vorm en ook kleur is mogelijk. Wat wel nodig is dat er gaten in zitten.De insecten houden van een dichte wand achter in het gangetje. De gaten zijn ca. 5 tot 20 cm. diep en 4 tot 12 mm diameter doorsnede. De insecten houden van gladde wanden. Je kunt bijvoorbeeld een bundel holle bamboestokjes nemen of oude elektriciteitspijp en dit ophangen.

Als je zelf gaat boren in een blok hout moet je dat wel goed doen.Zoek een blok hout, een boormachine en boortjes in de maten 4 tot en met 10 mm en zo lang mogelijk (ca. 12 cm) Boor verschillende maten gaten in het hout. Zorg ervoor dat de gaten niet door en door zijn.

Ophangen

Plaats het blok op een rustige, zonnige plek in de tuin. Insecten houden van goed verwarmde droge ruimtes en kiezen een ingang die in de zon ligt. Hang het blok op een hoogte tussen 1 tot 3 meter boven de grond.

Alternatieve materialen:

  • Van steen: ventilatiebakstenen, gewone bakstenen of tuintegels, boor hier gaatjes in en stapel de stenen op.
  • Van riet of bamboe: bundel een aantal holle rietstengels, bijvoorbeeld bamboe.
  • Een stuk plastic pijp: Vul de pijp met de holle stengels van verschillende doorsnede. Je mag ook gerust plastic buisjes gebruiken. Boor 2 gaatjes in de buis en trek er een stuk oud elektriciteitsdraad door zodat je het op kunt hangen. Met wat (boetseer) klei kan je de achterkant dicht maken en alles vast zetten. Je kunt er ook een houten schijfje inklemmen. Handig is als je de koker vertikaal zet en in de klei drukt. Druk daarna de buisjes een voor een ook in de klei totdat de hele buis is gevuld.

Veiligheid:

Als je niet zelf durft te boren, vraag dan aan een volwassene je te helpen. Met boren kun je jezelf gemakkelijk flink verwonden! En het boortje wordt heel erg heet. Raak het daarom niet aan. Belangrijk is dat het hout goed droog is anders is boren een probleem.

Nog iets over solitaire bijen en wespen

Solitaire bijen en wespen zijn kleine nuttige insecten. Sommige soorten bouwen urnvormige nesten van modder of klei. Soms zie je wel meerdere nesten naast elkaar gebouwd. Er zijn ook soorten die in een holle stengel hun eitjes leggen. Deze insecten maken geen deel uit van een volk maar leven alleen.

Na de paring zoekt een wijfje een gangetje. Dat maakt ze soms eerst schoon. Dan legt ze er voedsel in. Metselbijen verzamelen nectar en stuifmeel en leggen dit in de nestgang. De pottenbakkerswesp vangt luizen of andere kleine insecten. Deze worden verlamd maar blijven wel leven. Bij deze voedselvoorraad worden daarna de eitjes afgezet. Na elk eitje wordt het kamertje dicht gemaakt, zodat de larve rustig kan verpoppen. Ervoor komt een nieuw broedkamertje. Dan wordt het gangetje dichtgemetseld met een speeksel en klei. Als de larfjes uit hun eitje komen, hebben ze gelijk voldoende voedsel om te groeien.  

Steken ze?

Alle vrouwelijke solitaire bijen kunnen steken, maar ze doen dat eigenlijk niet want ze hebben een heel kleine angel, die niet door de huid gaat. Mannetjes hebben geen angel. Wilde bijen steken bijna nooit omdat ze geen kolonie hoeven te verdedigen.

Als je meer bijen in je tuin hebt, worden de bloemen vaker bezocht en ook beter bestoven. Je kunt er zeker van zijn dat er weer zaden en vruchten zullen groeien. De solitaire wespen helpen je ook in de strijd tegen de bladluizen en schadelijke larfjes. Ze zijn in alle opzichten heel nuttig en belangrijk. Om bijen en andere nuttige insecten in de tuin te krijgen moet je ook zorgen voor een natuurlijke tuin met een grote variatie aan bloeiende plantensoorten.

Informatie over bijen:

www.bijenhelpdesk.nl

 

 

 

meer

 

 

 

22
Feb
Een groen visioen - Blik op de tuin (890)
20
Feb
Paars Gras