Groentips & Groeninfo

Open Kwekerijdag 2018 aan de Berkenbroek te Reeuwijk

De boomkwekerijen binnen de Greenport regio Boskoop strekken zich verder uit dan Boskoop en Hazerswoude. Daarom gaan we dit jaar naar een heel ander gebied; de Berkenbroek in Reeuwijk. Op zaterdag 16 juni openen twaalf heel diverse boomkwekerijbedrijven hun deuren en heten iedereen van harte welkom in hun bedrijf.

 

Wie doen er mee?

“We hebben dit jaar twaalf enthousiaste boomkwekers bereid gevonden om mee te doen. Zij vertellen alles over hun passie en bedrijf en gaan de bezoekers een hele leuke en informatieve dag bezorgen,” aldus Helma van der Louw namens de  organisatie van het evenement. “Net als voorgaande jaren openen zij  hun deuren en geven een kijkje in hun bijzondere boomkwekerijkeuken. De Open Kwekerijdag is een uitgelezen dag om de kweker te ontmoeten en alles te weten te komen over hun vak.”

 

De bedrijven die dit jaar meedoen zijn: W.J.  van Ooi vof, Dick Hoogeveen Boomkwekerij, Kees Dorresteijn Boomkwekerij, Alex Schoemaker, Kwekerij Kwakernaak bv, Gebr. Griffioen, Kwekerij J.A. Laban, Ton van Zoest Boomkwekerij, Stolwijk Plants,  H.J. Kwakernaak vof , Van der wolf Plant en Ron Kuyf boomkwekerij.

 

De Open Kwekerijdag is een dagje uit voor jong en oud, voor het hele gezin en geheel gratis toegankelijk. Van 10.00 uur tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom aan de Berkenbroek te Reeuwijk. Meer informatie over de bedrijven en andere activiteiten op www.openkwekerijdag.nl

Het Labyrint - Honselersdijk

De tuin ligt midden in het Westland, tussen de glazen kassen naast de stad Den Haag.  Tuin ‘Labyrint’  is bijna 3000 m2 en bestaat uit veel bijzondere bomen, struiken en planten. In 2000 is het eerste gedeelte van de tuin aangelegd (modern) 5 jaar later uitgebreid met een natuurlijke tuin. Het is hier volop genieten in een oase van rust, groen, vogels en waterdieren. Er is een grote hobbykas met druiven waar Wilma van der Zanden als liefhebberij plantjes zaai, stek en opkweekt.

Voor meer informatie: puurtuinplezier.com

Sinds 2015 is kwekerij Sunsister te vinden aan de Grote Woerdlaan 29 te Naaldwijk.

Het sortiment Salvia’s is weer uitgebreid, ditzelfde geldt voor niet-alledaagse vaste planten; de aantallen zijn echter minder want de kas is kleiner.

De verkoop zal plaats vinden op geplande verkoopweekenden, zie www.sunsister.nl  en bij een mooi voorjaar: elke vrijdag van 10.00-16.00 uur en zaterdag  van 12.00—16.00 uur.

Misschien ook in juni, houdt u de website in de gaten of belt u even van te voren.

Natuurlijk bent u welkom als u even een belletje of mailtje geeft, voelt u zich niet bezwaard. Sinds kort hebben we tevens een webshop, hier kunt u sowieso het hele sortiment met foto en beschrijving bekijken.

U komt er via de A20, dan een klein stukje Oudecampsweg en doorrijden op de doodlopende weg, daar vindt u goede parkeergelegenheid!

Dit museum toont in een permanente tentoonstelling de natuurlijke cyclus van het zaad, de geschiedenis en achtergronden van het zaadvak in Nederland.

Dijkweg 319 1619 JH Andijk - info(at)saetencruyt.nl

Het was voorjaar 2002 toen de eerste boom de grond in ging.Tot dan toe had het perceel een agrarische bestemming gehad en stonden de koeien nog tot aan de bestrating langs de boerderij.

Vele van de toen geplante bomen zijn inmiddels weer verdwenen. Ze pasten niet meer in het ontwerp dat pas later de eerste kenmerken van de huidige opzet begon te krijgen. Aanvankelijk was de bedoeling het erf met oorspronkelijke erfbeplanting aan te kleden. Bij  gebrek aan kennis van tuinieren bleek de samenhang van de diverse beplantingen niet echt logisch en kon de opzet mij niet bekoren.

In 2003 legde ik de eikenlaan aan die in feite een verlenging werd van het zandpad dat bij de ingang van ons perceel uitkomt. Ik veroorloofde me wat speelse accenten door tussen de eiken, beuken te planten, in de vorm van punten en strepen.

Het hierdoor gecreëerde doorzicht vond ik zo spannend dat ik alras meerdere lanen in aanleg nam. Het oorspronkelijk aangeplante bosplantsoen verdween geleidelijk en werd vervangen door sierlijker bomen en struiken in een sterk geometrische aanplant. De aldus gecreëerde doorzichten vroegen om accenten waar de blik van de aanschouwer op kan blijven rusten. Ik plaatste ornamenten in de tuin die vaak uit meerdere gezichtshoeken de aandacht trekken. Omdat ik een voorliefde begon te ontwikkelen voor Franse Barok tuinen, zijn de ornamenten dan ook kopieën van barokke exemplaren.

In 2010 begon ik met de aanleg van een tuin die het strakke van een Franse tuin moest hebben. Vier gazons omgeven door met grind ingestrooide paden. In het midden hiervan is een fontein met drie schalen geplaatst geheel vervaardigd uit wit marmer. Ook de daar aanwezige beelden zijn marmeren exemplaren.

De tuin kenmerkt zich door de symmetrie, het perspectief en de herhaling. Om de tuin in zijn geheel te beleven, is het aan te bevelen zowel heen als terug door de verschillende figuren te lopen en te genieten van het lijnen- en vormen spel. Ook buiten de figuren om is het blikveld telkens weer afwisselend en spannend.

U zult vergeefs zoeken naar bijzondere planten of bloemen. Slechts daar waar de kleur een accent toevoegt heb ik eenjarigen geplant. Ik hoop dat u net als ik geniet van de strakke vormen de sterke perspectief en de verscheidenheid in vormen van de bomen en struiken. Een onregelmatige parel zoals Barok betekent. Onregelmatig ja of het een parel is moet u zelf maar beoordelen.

De tuin van Hofstede Het Holt in Leuvenheim, gemeente Brummen is een echte landschapstuin met een oppervlakte van ongeveer 15.000m2. Het geheel ligt rond een oude boerderij die stamt uit 1783. Adres: Spankerenseweg 55 - 0313 41907; info@hofstedehetholt.nl

Groepen zijn ook buiten de vastgestelde openingsdagen op afspraak welkom met een minimum van 10 personen. Neem even contact op om verdere details te bespreken.

Er is een uitgezette route met informatiebordjes die u door de gehele tuin voert. Het ontwerp en aanleg is uitgevoerd door de eigenaren die tevens voor het dagelijks onderhoud zorg dragen. De zorgvuldig gekozen beplanting is in harmonie met de omgeving. U zult verrast worden door de afwisseling in de tuin.

Zo zijn er meanderende bloemborders op kleur, een kruidentuin, een natuurlijke vijver omgeven door knotwilgen, een laantje met oude rassen hoogstam fruitbomen en een wilde bloemen weide. Er zijn genoeg zitjes aanwezig om van de tuin en het omliggende landschap te genieten. Aan het eind van uw rondgang hebt u de mogelijkheid om op ons tuinterras van een kopje koffie of thee te genieten, eventueel met iets lekkers erbij.

Sinds 2012 is de tuin aangesloten bij de Nederlandse Tuinenstichting en is ook vermeld in de gids. 

Sinds zijn jeugd fantaseerde Henk al over een tuin. Een tuin waarvan er geen tweede bestaat, een tuin waarin men kan dwalen, waar veel te zien is, een plek voor vogels, een tuin vol verassingen. In buurtschap “De Pol”, tussen Steenwijk en Willemsoord heeft Henk een weiland van 10.000 m2 omgetoverd en zijn droom gerealiseerd.

Op een creatieve kunstzinnige manier heeft hij oude en afgedankte materialen geïntegreerd en gebruiksvoorwerpen een nieuwe functie gegeven. De ontstane kunstwerken voeren uw gedachten terug naar de popart van de jaren 60. Via kronkelpaden wordt u door de tuin geleid met bijzondere bomen, struiken, vaste planten en siergrassen. Tijdens uw wandeling kunt u uitrusten op de aanwezige rotswand en genieten van een fraai uitzicht over de grote vijver en de tuin.  Op “Het terras onder de pannen” kunt u verpozen onder het genot van een kopje koffie of thee. Verkoop vaste planten ( snoeivorm, siergrassen, bamboe etc)

Open van 1 mei tot 1 November donderdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur, andere dagen op telefonische afspraak 0521-588155.

Privétuin “De  Houtenhandsche hof” in Koudekerke is meer dan de moeite waard om te bezoeken. De tuin is gelegen op het mooie eiland Walcheren, op een steenworp afstand van de duinen en de zee en is alle dagen van de week te reserveren van half mei t/m eind september.

 

In 2012 heeft  De Nederlandse Tuinenstichting ons toegevoegd aan zijn bestand, wat aangeeft dat onze tuin (nr. 214) zeer gewaardeerd wordt.

De doorlopende expositie van Afrikaanse stenen sculpturen en ijzeren vogels tijdens de zomermaanden is inmiddels een begrip geworden, en biedt de tuinbezoekers iets extra’s

 

In de directe omgeving bevinden zich  nog meer bezoekerstuinen en kwekerijen die u kunt bezichtigen. Tevens zijn de pittoreske stadjes Domburg en Veere dichtbij.

Voor nadere informatie kunt u bellen (0118) 551121 of mailen naar connywj@gmail.com

Langs de stal loop je het water van de vijver tegemoet. Elk plekje vormt zijn eigen wereldje. Met eigen vrienden en vijanden. Libellen dansen van lis naar egelskop. In het water weerspiegelt de hemel. Onder dat oppervlak duizelt het van het leven. Driedubbel genieten dus.

Even verderop valt je mond open van het kleurenspel in de borders. Vlinders spelen het spel mee. Het beeld van ‘de vrouw met de vleugels’ lijkt te zweven boven de irissen, daglelies en de talloze geraniums. Daarnaast de strakke lijnen van de haagbeuk en de beukhaag.

In het weiland waar de grassen mogen groeien en bloeien voelt de beschermde rietorchidee zich zeer op haar plek. Op verschillende plekken kleurt het gras er paars van. Een bruggetje en een poort van liguster leiden je binnen in de ommuurde kweektuin. Aan je voeten liggen symmetrisch de kweekbedden.

Piepende verroeste tuinpoorten openen de weg naar de rest van de tuin. Ach, eenmaal in de secret garden spreekt het geheim. Omgeven door hoge grove dennen kan de ransuil op je toezien, zonder dat jij hem ziet. Een spirituele sfeer doet je hoofd en lichaam tot rust komen, het bankje doet de rest. Geniet. Ervaar al je zintuigen.

Groepen, minimaal 10 mensen, kunnen langskomen op afspraak! Rondleiding, koffie/thee met wat lekkers kost 5 euro p/p.

Cees en Els Verkerke, Beukenlaan 17, 1701 DA Heerhugowaard - 0725712208 E ceesverkerke@xs4all.n  

Meerweg 9 9415 TC Hijken

Deze tuin ligt 4,5 km ten westen van het centrum van Nijmegen. Adres: Oude Koningstraat 4, 6551 DN te WEURT. Tel: 06-17871545.

Op zoek naar een grote tuin, die verrassend is en waar u gastvrij wordt onthaald? In Weurt bij Nijmegen ligt een 1 ha grote tuin rondom een boerderijtje uit 1867.  Hier verwelkomen wij, Paul Schröder en Claudia Roskam, de tuineigenaren, u van harte.

De boerderijtuin is een ouderwetse cottagetuin, met allerhande kleuren en ouderwetse planten. Rondom de boerderij  is een wijngaard, een ponyweide met Dolly en Dot, een moestuin en een  Victoriaanse kas.  In augustus staan rondom de kas velden vol prachtige dahlia’s.    

Kwekerij Bastin
Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg)
Nederland
telefoon: 045-5231475
fax: 045-8503329
info(at)bastin.nl www.bastin.nl

Kwekerij  Bastin is houder van de Nederlandse Planten Collecties, Lavandula, Rosmarinus, Salvia, Santolina, en Thymus. Andere specialisaties binnen hun ruime sortiment nieuwe en minder alledaagse heesters en vaste planten zijn verder winterharde mediterrane planten, donker bladige planten en kruiden.

Voor het volledige programma verwijzen wij u naar de site van kwekerij Bastin.

Kwekerij Marnihttp://www.marnis.nl/ heeft zijn plantenlijst op internet gezet. Deze lijst bevat leuke tips en wetenswaardigheden. Een aanrader voor Groei & Bloei lezers! (Tip: Jeannette van Zeijl)

Voor de vele liefhebbers is het idee van “stalletjes langs de weg” ontstaan. Het is een website waar u een goed overzicht krijgt van wat er langs de weg te koop is.

Zorgt u wel voor gepast ( of klein) geld, want in de meeste gevallen is er geen wisselgeld aanwezig. Het geld stopt u in een brievenbus of geldkistje, dat de Engelsen zo mooi “honesty box” noemen. Wij wensen u veel plezier en vergeet niet te genieten van de mooie plekjes die het Westland te bieden heeft.

 

 

meer
22
Feb
Een groen visioen - Blik op de tuin (890)
20
Feb
Paars Gras